Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 79. Häng
Teknik Gips, pärlor
Konstnär Ebba Grahn

Skulpturen "Häng" är en tredjedel av ett skolprojekt jag gjorde under mitt andra år på gymnasiet. Då mina två andra verk är platta tavlor bestående av pärlor ville jag att den genomgående karaktären skulle komma ut ur bilden. Den genomgående karaktären är killen med den röda huvtröjan och det var därför jag valde att göra en tredimensionell version av honom.

Min främsta inspiration till de två tavlorna och skulpturen var själva tekniken – pärlplattorna och pärlorna. Jag ville skapa en skarp kontrast mellan tekniken och motivet. Därför valde jag en barnslig teknik, en teknik som är så tydligt förknippad med dagis, barn och pyssel. Jag minns själv hur mycket jag höll på med pärlplattor när jag var mindre.
Målet var att få tekniken att växa upp, alltså att skapa en väldigt tydlig kontrast mellan vad verken föreställer och hur de faktiskt är framställda. Jag valde typiska förorts- och tonårsmotiv delvis för att jag kan relatera till dessa, men också för att det är motiv långt ifrån de fjärilar och hjärtan jag själv skapade på mina pärlplattor. Enligt mig är förorten en av de allra renaste typer av normal miljö och då antog jag att resultaten skulle bli hotfulla, gråa och relativt ensamma. För det är så förorten oftast porträtteras inom konst- och nyhetsvärlden.

Jag har tidigare jobbat mycket med att teckna och måla just tonåringar i förorten. Det har alltid varit inspirerande för mig att måla sådant som vid en första anblick ser tråkigt och fult ut men som vid närmare eftertanke har något vackert över sig. Någonting som länge också intresserat mig är en karaktärs kläder och hållning. I skulpturens fall är killens ställning nonchalant, lite som att han röker, och visar på så sätt en slags hopplöshet och osäkerhet som man kan finna bland tonåringar både i och utanför förorter.
Han har typiska tonårskläder med mjukisbyxor, sneakers och en huvtröja. Kläder som skapar en distans mellan själva karaktären och de runt denna. Som att den gömmer sig lite under de bylsiga lagren. I mina andra verk brukar kläderna också spela stor roll, oavsett vilken social status, etnicitet, kön eller liknande de olika karaktärerna har. För det är genom kläderna som de definieras och det är kläderna som berättar hur åskådarna borde förhålla sig till gestalterna. Många säger att en bild säger mer än tusen ord, men jag skulle våga påstå att en karaktärs kläder också säger mer än tusen ord men på kortare tid.

Jag kommer från Danderyds kommun och är 18 år.
epost: ebba.grah-2014@vrg.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs