Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 216. Offentlighet
Teknik Akryl på duk
Konstnär Erik Sigerud

Genom att låta olika perspektiv och bildspråk mötas försöker jag skapa nya visuella begrepp som kan testa skillnaderna mellan subjektiva och objektiva yttranden. Målningarna är skådespel som ämnar utmana rådande uppdelningar mellan fiktion och verklighet. Jag försöker förena privata rum med offentliga rum och den Andres rum, och jag försöker konfrontera det privata engagemanget med auktoritära berättelser.

I målningarna försöker jag förstå politiska samband och jag försöker lämna ett mänskligt avtryck. Ett bildspråk är figurativt och föreställer scenografier för det mänskliga. Ett annat bildspråk är tecknade tankekartor och språkliga strukturer som jag sätter i förbindelse med rådande dogmer. I den ena målningen har jag kartlagt högerextremistiska partier. I den andra målningen har jag försökt resonera mig fram till logiken bakom dagens rädsla för den Andre, kulturbiologiska tankegångar samt Sverigedemokraternas popularitet.

Det tredje bildspråket i målningarna är abstraktioner som representerar det jag inte känner till och måleriet i sig. Målet är att skapa känslan av en dynamisk offentlighet; en plattform för dialektiska möten.

Född 1977 i Borlänge. Master i fri konst, Paris konsthögskola 1999–2004. Utbytesår med Berlins konsthögskola 2003. Bor och arbetar i Stockholm


Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs