Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 149. Synergi 1
Teknik Akryl på mdf
Konstnär Hanna Lundgren Herder

Detta är en av en serie målningar jag gjort utifrån en slags lek att göra en bild tillsammans med andra. ”Vikgubbe” kallade jag och mina kompisar det, när en person målar ett huvud och viker ner den delen av pappret, så att nästa person, som skulle måla kroppen, inte såg hur huvudet var målat. När alla kroppsdelar var färdigmålade kunde det bli de mest häpnadsväckande figurer!
Så jag har tagit tillvara det slumpmässiga i detta sätt att skapa bilder, och experimenterat med att foga ihop delar på ett, utifrån samhällets normer, orealistiskt vis. På detta sätt önskar jag att betraktaren, Du, börjar tolka bilder på nya sätt.

I denna målning har porträttet av vår nuvarande statsminister blivit hoptussat med kroppen till en 1700-talsdam. I övre vänstra hörnet ser man också en fågel komma flygande med en röd ros i näbben.
Vid första anblicken kan man tolka målningen som partipolitisk. Att fågeln kommer med en röd, socialdemokratisk ros till vår nuvarande, moderate statsminister. Men förutom den tolkningen, tycker jag det är mer intressant att ställa frågor till Dig vad gäller Kön, Genus, Makt, Framtid, Nutid, Dåtid, Rikedom, Fattigdom osv... Jag önskar att Du funderar vidare över hur det ser ut i vår värld och varför. Och är Du nöjd med det?

Född 1976, uppvuxen utanför Linköping, men sedan många år boende i Stockholm.
e-post: hannaherder@gmail.com
hemsida: hannaherder.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs