Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 60. Lövmannen
Teknik Animation, 2,20 min
Konstnär Henrik Eriksson

Jag är andraårselev vid Gerlesborgsskolan i Bohuslän. Under hösten har jag varit upptagen av att fundera kring och besöka platser som varit och är viktiga för mig. Framför allt har det handlat om platser där jag bott men också om andra platser av betydelse som farföräldrarnas hus, sommarställen och en plats i USA. Med tiden bleknar minnena av en plats men om man besöker den väcks minnen till liv som man inte visste man hade tillgång till. Det kan handla om personer, relationer eller händelser, om sådant som är positivt eller negativt. Platser som betytt mycket för mig är betydelselösa för andra men de allra flesta har platser de är känslomässigt förbundna med och kanske längtar till. Verner von Heidenstam uttrycker detta i sin dikt Ensamhetens tankar.

Arbetet kring detta har resulterat i en serie målningar och en serie fotografier om minnet och betraktandet. Filmen som visas på Vårsalongen handlar också om en plats, trakten kring Gerlesborg i Bohuslän, och är på sätt och vis ett platsspecifikt verk. Genom att vistas på samma ställe under ett antal dagar tvingas man ta in omgivningen, lyssna på ljuden och känna dofterna. Vädret växlar liksom ljuset, något som syns tydligt i filmen. Lövmannen är gjord med stop motion-teknik och består av en serie stillbilder som spelas upp i snabb följd. Under tiden som filmen tillkom fick jag av olika skäl anledning att tänka på en vän vilket också kom att sätta sin prägel på den.

Född, 1963, bosatt i Stockholm
epost: pheriksson@telia.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs