Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 94. The Sprained Ankle/Den stukade foten
Teknik Pigmentutskrift
Konstnär Johan Hedbäck

”there it is; it is itself, and it’s nothing else.”
Francis Bacon om fotografi. Intervjuad av Melvin Bragg i The South Bank Show, BBC 1985.

”Han kan allt efter smak och fallenhet betraktas som ett kosmiskt medium, som en förbryllande korsning av marionett och ängel, som en inverterad panteist eller 'panmorfiker' eller som en den medvetna omedvetenhetens motsägelsefulla labyrint …”
Erik Lindegren om Rainer Maria Rilke 1963 ur inledning till Rilkes roman Malte Laurids Brigge.

”Nature is a haunted house … but Art is a house that tries to be haunted.”
Emily Dickinson

Dessa citat betyder mycket för mig eftersom de träffande tycks beskriva olika aspekter av det jag gör. Citaten strider delvis mot varandra och säger på så sätt också något om den motsägelsefullhet som följer mig i arbetet.
Emily Dickinsons kritiska uttalande om konsten ger en bild av vad jag ofta försöker göra i mina fotografier; skapa eller framförallt förmedla en hemsökelse av något främmande, ordlöst och kanske även skrämmande som finns omkring oss. Jag tror inte det behöver stanna vid ett försök. Jag tror att konsten i ett fotografis koncentrerade ögonblick ibland verkligen förmår frambringa en känsla av hemsökelse som inte bara matchar, utan till och med överträffar den vi kan uppleva i vår vardagliga omvärld.

Född 1969, bosatt i Älvsjö. Utbildad vid Akademin för fotografi/Institutionen för konst på Konstfack 1996-99.
hemsida: johanhedback.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs