Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 288. #2-6633
Teknik Analogt storformatsfotografi
Konstnär Johan Österholm

Det har gått nästan två år sedan tsunamin när jag en kall och blåsig februaridag stiger av tåget i fiskestaden Ishinomaki på Japans nordöstkust. Under vandringen till gästhemmet där jag ska bo den kommande månaden fylls mina öron av vad jag inledningsvis uppfattar som ljud från olika byggnationer. Bilning, grävmaskiners larvfötter och tunga lastbilar skapar en kakofoni av ljud.
Men i Ishinomaki är ljuden nästan uteslutande sammankopplade med rivningen av de tusentals hus som delvis eller nästan helt förstördes av de massiva vågorna som tog 18 524 människors liv och gjorde otaliga andra hemlösa. Runtom i staden – såväl i kvarter dit livet börjat återvända, som i områden där ingen längre tillåts bo – står mängder med byggnader märkta med ett fyr- eller femsiffrigt nummer; deras könummer i väntan på demolering. De bär spåren av vågorna som djupa ärr på huskroppen, påminnelser av och om våld. Tillsammans utgör de tsumanins fysikalitet.

Typologiserien ”Traces (Ishinomaki)” är en del av ett större pågående projekt i samarbete med arkitekten Christina Kousgaard Hansen (DK). Projektet undersöker idén om byggnader som minnesförråd och fokuserar på individuella berättelser från familjer och grannskap i Ishinomaki kring tiden före och efter Tōhoku-jordbävningen och tsunamin den 11 mars 2011.

Född 1983, bor i Malmö.
hemsida: www.johanosterholm.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs