Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 134. Winter - scene two
Teknik C-print på papper
Konstnär Klas Lind

Bilden är en av 15 bilder i serien ”Arabic Winter”. Bilderna är tagna med en kompaktkamera mitt i den arabiska vintern och visar andra bilder än de vi brukar se i massmedia. De togs i ett annat land med en annan religion och delvis andra värderingar. 

En ung fiktiv kvinna går första året på universitetet i landets huvudstad. På universitetet möter hon många ungdomar från huvudstaden. Hon tycker det är spännande. Hon känner sig ibland vilsen. Nu är hon hemma för det är vinterlov. Hon drömmer om att åka tillsammans med några vänner till Istanbul. Hon ställer sig många frågor. Varför tycker jag en sak när vi diskuterar på universitetet och en helt annan när jag är hemma? Hur kan man förstöra strandpromenaden bara för att JW Marriott bygger ett hotell inne i staden? Vad tänker främlingarna när de ser oss? Vem är egentligen främling? Är globalisering något gott? Är det något symboliskt med att solen går ner över Israel?

Jag vill med bilderna ställa frågor om varför vi bygger murar mot det vi tycker är främmande. Jag har ofta upplevt att människor som är intellektuella och till synes mest förstående sällan umgås med eller bjuder hem människor från andra kulturer. Det är lätt att vara förstående på avstånd. Jag tänker också att en förort i Beirut har så många likheter med en förort i Sverige, att människorna i Svartvattnet har så många likheter med människorna i en by i Irans inland. På alla dessa platser finns så mycket värme, kärlek och osäkerhet inför framtiden.

Född 1960, bor i Linköping
epost: klaslind@hotmail.com
hemsida: www.leirnes.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs