Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 186. Ek
Teknik Torrnålsgravyr
Konstnär Lars Nyberg

Torrnål har jag arbetat med sedan jag var 17 år. Det är en fascinerande och okontrollerbar direkthet att arbeta med torrnål. Att teckna i den blanka kopparplåten med en vass stålnål, höra nålen mot plåten, känna motståndet i kopparen…
Den sympatiska överraskningen med grafik är att man efter en massa jobbande och repande i plåten kan trycka flera ex av bilden, ge bort blad eller sälja bilderna till överkomliga priser.

Träden på Vårsalongen är kanske en sorts porträtt? Träd jag lärt känna. Tar tid lära känna ett träd. Om man nu lyckas? Brukar teckna av träden om och om igen. Upprepandet gör att jag förenklar och förstärker – som ett sätt att närma mig trädet. Om och om igen. Sedan börjar jag arbeta i plåten direkt. Arbetar på samma sätt med byggnader och botaniska studier.
Ibland kan jag gå förbi ett träd i åratal – och så helt plötsligt ”upptäcker” jag det. Trädet har väl vilat i det undermedvetna? Brukar jobba med flera olika plåtar av samma träd – också ett sätt att söka närma mig. ”Solitär” är ett olivträd jag träffade i bergen på Kretas sydkust för 30 år sedan. Har hälsat på det några gånger sedan dess.
Eken växer i Staffordshire, England.

Jag är född 1956 i Luleå. 1978–83 gick jag på Konsthögskolan i Stockholm, har ställt ut ofta, både i Sverige och utomlands. De senaste 20 åren har det blivit arbetsperioder i Graphic Studio Workshop i Dublin. Sedan 2009 driver jag Grafikverkstan Godsmagasinet i Uttersberg tillsammans med Lina Nordenström.
epost: nyb_art@hotmail.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs