Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 66. Lösnäsan
Teknik Alabaster
Konstnär Lena Flodman

"Lösnäsan" är en uppförstoring av en lösnäsa som man brukar spänna på näsan när man ska se ut som en ful skrämmande gubbe som nu är kopierad, förstorad och huggen i vit och snygg, lätt transparent alabaster.
När jag förstorade upp näsan så blev det tydligt att det är en, enligt fördomen, judenäsa eller typisk arabnäsa. Jag tyckte det var intressant med tanke på aktuella rasistiska strömningar i samhället kontra fula gubbar. Jag vill att tolkningen ska vara fri. En lösnäsa är ju en mask och skulpturen kan handla om att ta av sig masken. Den kan också vara en reflektion över det politiska läget i världen.
Jag hugger för hand eftersom alabastern är förhållandevis mjuk för att vara sten. Jag arbetar huvudsakligen utifrån färdiga upphittade objekt från leksaksvärlden som jag gör assemblage (3D-collage) av och gjuter av dessa för att sedan gjuta i lera eller brons. Ofta kopierar och förstorar jag upp mindre ensamma objekt i sten, främst alabaster, ibland marmor.
Grundutbildade mig på 80-talet. Gick kurs på Konstfack i bronsgjutning 1996 och offentlig utsmyckning 2003. Var projektelev i skulptur på Konsthögskolan i Sthlm 2012 och fick samma år Bror Marklunds skulpturstipendium.

Född 1963, bor i Årsta.
epost: flodmanlena@hotmail.com
hemsida: www.lenaflodman.com


Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs