Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 99. Jag håller utkik
Teknik Broderi
Konstnär Maria Hägglund

”Vid Källan” och ”Jag håller utkik” ingår i en serie broderier som jag kallar ”Herrar i skogen”. Serien består av ögonblicksbilder med män som av en eller annan anledning befinner sig i skogen, men deras uppmärksamhet riktas åt något vid sidan om deras aktivitet; en upptäckt, ett spår eller en orolig nyfikenhet på vad som finns bakom riset och snåren: vem eller vad lurar där? För mig handlar bilderna som jag visar på Vårsalongen om att närma sig den kraft som finns i det vilda och okända, att komma i kontakt med något som är större än en själv. Att söka efter kraften för att om möjligt själv bli en del av den.
Jag arbetar med en vävliknande broderiteknik som jag kallar “pixelbroderi”: ett broderi där bilden byggs upp med små stygn, likt pixlar. Upprinnelsen till tekniken var när jag tittade på en dåligt inställd tv som visade ett fantastiskt ”myrornas krig”. Jag fotograferade bilderna som uppstod på tv-skärmen och med fotografiet som förlaga började jag brodera alla små ”myror” som bilden bestod av. Jag har sedan utvecklat metoden något: numera utgår jag från fotografier som jag bearbetar i datorn. Jag fascineras av att när enkla, små stygn samordnas i en komplex ordning uppfattas de av ögat som en enhet, en bild. Paralleller kan dras till hur datainformation är uppbyggd: av ettor och nollor, som i olika kombinationer kan bilda komplicerade mönster.

Född 1965, bosatt i Stockholm.
epost: mariahagglund65@hotmail.com
hemsida: www.mariahagglund.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs