Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 42. Insektsdille
Teknik HD video, 0,54 min
Konstnär Mattias Bäcklin

Vid ett besök på vinden i mitt barndomshem i Uppsala nyligen hittade jag mina nästan trettio år gamla insektssamlingar. Hundratals kategoriskt uppsatta på nålar, grupperade i artfamiljer som spinnare, blåvingar, svärmare, långhorningar, knäppare mm. Några få var helt bevarade men de flesta var halvt söndervittrade eller helt uppätna av museiängrar. Alla försedda med en lapp på nålen med fångstdatum och fångstort. Med detaljskärpa mindes jag hur jag rivit upp grannens blomsterrabatt på jakt efter tistelfjärilar, tvingat far tvärnita med bilen när en makaonfjäril fladdrat runt i vägkanten och långa ljuslockningsnätter in på småtimmarna. Varje art bar på ett drama.

Filmen "Insektsdille" (idé,produktion Mattias Bäcklin, kamera Petter Kreuger) är en mental resa bakåt i tiden parallellt med en akut fysisk förflyttning från storstan till Kårsta utanför Stockholm en varm sensommardag 2011 då det fullkomligt kryllade av rapsfjäril över ängarna. Med håven i handen bland mängder av fjärilar hetsade jag upp mig till ett tillstånd av ursinnig rovgirighet vars kraft gradvis växte inom mig tills den rymde och och gav mig jaget.

Filmen är en del av mitt konstprojekt "Artjakt" som handlar om en vilja till kontroll av naturen, nödvändigheten med intresselös lek, massproducering och vår kulturs förhållande till naturen sammantvinnat med mina egna erfarenheter och berättelser av den.

Född 1969, bor och verkar i Stockholm.
epost: konst.backlin@gmail.com
hemsida: http://mattiasbacklin.webs.comUtställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs