Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 253. Hantel
Teknik Etsning
Konstnär Mikael Wahrby

Jag avbildar ting och miljöer, vill lyfta fram tingen i sig, presentera dem i ett nytt ljus och betrakta dem i annorlunda vinklar. Sättet på vilket solens ljus faller över ett föremål och bildar ett abstrakt mönster. Avbildandet är inte huvudsyftet. Det är istället att undersöka de konstnärliga uttrycksmöjligheterna hos motivet. Inom den stränga kompositionen finns sedan all tänkbar frihet för abstraktioner. Att utifrån tingens, ljusets, reflexernas, dagrarnas och skuggornas kaos skapa en enhet, ett spänningstillstånd och en magisk ordning i en bild från svart till vitt.

Idén till en bild kan vara något som jag ser, t.ex. ett mönster, en abstrakt skugga eller ett uttrycksfullt föremål. Jag börjar med en blyertsskiss som jag sedan arbetar vidare på. Motivet tecknas därefter på en grunderad kopparplåt. Efter detta läggs plåten i ett syrabad och syran äter sig ner i kopparplåten. Bilden blir då nedsänkt i plåten. Efter avsköljning och rengöring är plåten färdig för tryckning. På en värmehäll infärgas plåten, ytan torkas av och färgen stannar då kvar i de nedsänkta partierna. Med ett fuktat koppartryckspapper över plåten vevas den genom en koppartryckspress och färgen avsätts på pappret.

Född 1952, bosatt i Hägersten.


Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs