Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 70. Den olydiga ballongen
Teknik Korsstygn
Konstnär Pernilla Frykholm

Korsstygn har ett laddat uttryck. Jag har utforskat min motvilja mot detta vanligt förekommande, älskade, hatade, förlöjligade och romantiserade broderisätt. Utifrån ett färdigt "gör det själv"-paket med aidaväv, moulinégarn och detaljerad designbeskrivning har jag lärt känna "den förspillda kvinnokraftshistorien" och observerat mina tankar och känslor. Prövat på det färdiga och ofria, det tillrättalagda och regelrätta. Övat uthållighet och tålamod. Jag har googlat bilder på korsstygnskultur i andra delar av världen, upptäckt Sydamerika, Kina och Thailand. Anlagt craftivismperspektivet där korsstygn fungerar som sprängfarliga budskapsbärare och på nära håll fått uppleva det korsstygnsbroderade kvinnomärket som orsakade rabalder i feministrörelsen på 70-talet. 

Jag smidde hemliga planer i korsstygnsgulagen. Uthålligheten räckte så länge jag tillät mig att i fantasin göra osynliga rackartyg. Efter 16 000 regelrätta stygn under 100 timmars arbete busade jag med den avporträtterade. Mao Zedong blev en olydig ballong.
Korsstygns-kitet köptes i en stad i södra Kina i Guangdong-provinsen. På en resa med min familj, för att besöka den stad och det barnhem där min äldsta dotter levde sina första två år, hittade jag en affär som enbart sålde färdiga broderi-kit. Överallt i Kina blickade Mao ut över människorna, han är en ikon, en kultbild, en ständig följeslagare. Vem var Mao? frågade min dotter och jag förväntades veta, ha ett svar. Genom att adoptera ett barn från Kina får jag en kultur till, mitt barns kulturarv och ursprung. Jag insåg att min dotter snart också förväntas kunna svara på frågan om vem Mao var. Denna upphöjda och uppblåsta, denna upprörande upprorsledare. Så jag laddade min synål och tecknade hans porträtt enligt mall och godkänd modell – men ändå inte.

Född 1964, bosatt i Stockholm
epost: pernilla@frykholm.eu

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs