Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 13. Dygnsteckning 8
Teknik Tuschteckning utförd under 24 timmar
Konstnär Rebecka Bebben Andersson

I min konst har jag de senaste åren arbetat med min upplevda rörelseofrihet på allmänna platser. Det handlar om makten över det offentliga rummet och min egen rädsla. Som (ensam) ung kvinna upplever jag att jag blir begränsad i hur jag kan röra mig i staden. På grund av saker jag har hört, tidningar jag läst eller egna erfarenheter anpassar jag mig efter min rädsla, börjar gå omvägar hem. Jag ville utsätta mig för att vistas där jag inte ville vara och dokumentera detta.

De tre Dygnsteckningarna som visas på Liljevalchs är utförda under tre olika tillfällen på tre olika platser. Performancen pågår i 24 timmar utan uppehåll. Platserna som jag har valt är i direkt anslutning till offentlig plats bakom en glasruta, till exempel ett skyltfönster. Vissa gånger har jag haft mycket kontakt med de förbipasserande, under andra performancepass knappt någon alls.

Det fysiska resultatet av min performance blir en cirka fem meter lång automatisk teckning över hur jag uppfattar miljön utanför rummet. Hur det kommer att förändras och förändra mig, under det dygn jag håller mig vaken och tecknar. Jag ser mina verk som tidskartor och ett porträtt över platsen och av mig själv. För att kunna följa processen gör jag en markering på teckningen för var timme som går. Teckningarna blir väldigt direkta och oreflekterade, jag försöker att inte censurera mina tankar.

Född 1984 i Linköping. Studerar sista året på masterprogrammet i fri konst på Kungliga konsthögskolan i Stockholm.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs