Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 21. Sländan
Teknik Readymade, trä, metall
Konstnär Rolf Bergström

Inspireras – efter många år av tecknande och akvarellmåleri – först och främst av ready-made-skulptur som uttryck. Vackert åldrade bruksföremål tilltalar mig mycket. Som sådana och som symbolbärare. Föremål som fått sin kompromisslösa form enbart utifrån sin funktion. Lusten väcks att associera vidare och ge sakerna nya livsroller. Tingen talar och vi tolkar och omtolkar. I detta fall ett basebollträ, två räfsor (färdiga med "jordelivet") samt en trasig tesil – ting som många av oss skickar på tippen. Dock efter decennier i mina förrådsgömmor återuppstår de i detta fallet som "Sländan" (med lite fossilkänsla och inte bara för en dag).
Mina övriga verk på mässan av liknande art: "Prunus Genus", se 15 kilo stenfrukt, i genusperpektiv jungfrupassaren ovanför två jätte"kulor". (Passaren är min farfars yrkesredskap i mureriet samt min fars två kulstötarkulor från sin ungdom).
Vidare se den äktenskapliga symboliken i "Giftas II" med de två trätvingarna och Strindbergs finger med i spelet. Träbröllop = fem år. (Jag hann själv med att fira rubinbröllop = fyrtio år.)

Född 1943 i Gamla Enskede och bor där än.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs