Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 278. Piska och morot (val 2014)
Teknik Konstfilm, 2,54 min
Konstnär Ruben Wätte

Vissa kallar 2014 för ett supervalår, eftersom val till Sveriges riksdag i år sammanfaller med val till EU-parlamentet. Kanske också för att riksdagsvalet i år är ett ödesval: Ska väljarna cementera rasisternas närvaro i maktens korridorer och ska borgarna tillåtas slutföra sin plundring av vår välfärd?

Klart är att vi kommer att översköljas av floskler, löften, lögner, utspel och avståndstaganden. För de allra flesta tycks valet stå mellan olika partier, för några av oss står det istället mellan att rösta eller att avstå. Ska jag ge min röst till det minst frånstötande alternativet för att försöka bli av med borgare och rasister men därigenom ge legitimitet till ett förljuget system? Eller ska jag istället rakryggat rösta med mitt långfinger men därmed riskera att bli medskyldig till att den parlamentariska makten tillfaller människor som avskyr såna som mig själv och mina vänner?

Pest eller kolera? Jag vet faktiskt inte. Och jag är inte ensam om att sakna en tredje väg, en möjlighet bortom det riggade spel som utgörs av åsnor och får i en enfaldig symbios. Men oavsett om jag väljer att rösta eller att avstå, spela med eller titta på, så vet jag att de viktigaste valen inte handlar om parlamentariska poster. De val som faktiskt har en odiskutabel inverkan på min egen verklighet och på min omgivning, de val som påverkar vår omedelbara samtid såväl som kommande generationer, de sker alltid i vardagen och i dessa är det ojämförligt mycket viktigare att aktivt och medvetet delta.

Född 1985, bosatt i Järna.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs