Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 34. Block party
Teknik Decollage
Konstnär Rudy Bortolini

Mina första steg i konstvärlden tog jag inom det figurativa. Men jag kom till en punkt där jag kände att jag inte till fullo kunde uttrycka mina känslor med den tekniken. Istället ägnade jag mig åt monokromen under några år. Men det var först när jag upptäckte décollage som jag insåg att det var den teknik där jag bäst kunde förena mitt konstnärliga uttryck med min passion för grafisk design. 

I början lade jag till collage till monokromer men blev inte nöjd med resultatet. Jag insåg att jag inte kom längre med måleriet som sådant och bestämde mig för att använda en annan teknik. Det började helt slumpmässigt med att jag skickade vykort och tog saker ur min vardag (ur dagstidningar, magasin, fotografier och affischer) och satte ihop dem till kompositioner som kunde representera mitt tänkande vid den tiden och på den platsen.

Jag har rest mycket och på så sätt kunnat samla affischer och material som jag hittat på gatan, som reklamblad. Det här utvecklade sig till ett slags dagbok. Varje målning representerar en sida i dagboken som berättar om mina besök på platser som Berlin, Paris, Casablanca, London, Miami, Chicago, Stockholm och andra städer. Den berättar om mina känslor och tankar. Den här tekniken, décollage, fungerar tvärtom jämfört med collage. I stället för att lägga till delar till ett verk, utgår man från ett konstföremål och tar bort delar därifrån. Jag använder affischer, folkkonst och stadskonst. De ger mig en palett av färger och grafik med vilka jag kan komponera bilder som ger mig känslor. Tekniken som utvecklades på 50- och 60-talen är det verktyg med vilket jag bäst kan uttrycka mig ur djupet 

Jag är grafisk formgivare och konstnär. Jag är född 1978 i Trevisto och uppväxt i Italien. Först studerade jag kommunikationsdesign och sedan inredningsdesign i Milano på IED (European Design Institute). Därefter har jag studerat kokkonst och andra discipliner. Jag bott bl a i USA och Sverige. För närvarande bor jag i Stockholm och har ateljé både här och i Italien. (Översättning Hans Olsson)

epost: rudy.bortolini@gmail.com
hemsida: rudybortolini.weebly.com


Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs