Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 283. Rescue At Midnight Castle 2
Teknik Glaspärlor, plexiglasrör, kugghjul, DC-motor, trä
Konstnär Sandra Zupanic

Rescue At Midnight Castle 2 ingår i serien An Animated GIF IRL och är ett systerverk till den digitala animation Rescue At Midnight Castle. An Animated GIF IRL handlar om att översätta mellan den digitala och den analoga sfären. De fysiska GIF-arna är tillverkade av vad som kanske är miljontals små glaspärlor som agerar som den analoga motsvarigheten till den digitala pixeln.
An Animated GIF IRL är alltså en fysisk tolkning av det digitala filformatet GIF i dess animerade form.

Mitt intresse för GIF-en är länkat till min bakgrund som printdesigner. Relaterat till begreppet rumtid är GIF-en ett upprepat mönster där upprepningen äger rum i den fyrdimensionella rumtiden medan upprepningen av ett ytmönster är statiskt och endast sker i den tredimensionella rumsliga dimensionen. Mönstrens respektive upprepningar sker i olika dimensioner men i grund och botten på samma sätt. Skillnaden är att en upprepning i form av ett mönster på en yta är statisk, medan en temporal upprepning istället är pågående. Denna upprepning lagras i oss bara som ett minne. Ur minnet bildas mönstret.

Även om Rescue At Midnight Castle 2 bygger på mekanik, har den mer att göra med perception än den faktiska fysiska rörelsen. Den rörelse som är intressant i sammanhanget ligger i mellanrummet där de angränsande cylindrarna möts. Det är där den animerade rörelsen skapas och rörelsen förlorar sin fysikalitet för att istället blandas med en mer abstrakt känsla av rörelse, en som skapas i våra sinnen.

Född i Helsingborg 1982, verksam i Stockholm.
hemsida: www.sandrazupanic.com
epost: sandrazupanic@hotmail.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs