Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 109. Civilisation 1
Teknik Akryl på duk
Konstnär Sten-Yngve Johansson

Min dotters lägenhet höll på att inredas, när någon sa ”Bor man i Göteborg ska man väl ha en marinmålning, kan du fixa det?” De menade säkert ett gammalt segelskepp. Jag målade ett containerfartyg, sen var jag fast. Nästa steg var att skaffa material till nya målningar. Sommaren 2013 besökte jag de bästa containerbåtsplatserna i Europa. En vecka utanför Hamburg där Kielkanalen och floden Elbe möts och en vecka vid Rotterdams hamninlopp. Där samlades materialet till mina målningar in. Det är bilder men också erfarenheten av att vistas där på kajen i regn och blåst.

Min fascination för containerskepp har flera bottnar. Själva formerna på båtarna är väldigt spännande. De ser ut som jättelika kubistiska skulpturer, ibland liknar de en modern stad som i Civilisation 2.
Så är det innehållet, jättelika lådor glider sakta fram med det mesta som vi i vår kultur använder oss av datorer, tv-apparater, kläder, cyklar, frukt osv… men vi ser det inte. Mystiskt.
Det är också mycket som händer när man är på plats. Bara att vara nära dessa gigantiska skepp som är höga som mindre skyskrapor och 200-400 m långa. Det är speciellt. Eller som i Civilisation 5 där den lilla bogserbåten håller det stora skeppet på plats i den starka vinden i väntan på att den skall gå in i slussen. I Civilisation 1 ser man en båt som stävar rakt ut i havet, snart är den försvunnen vid horisonten. Det blir som i en film med öppet slut, man får fylla i och skapa sin egen berättelse.

Född i Ronneby 1951, Bor i Solberga (Nässjö)
epost: syj@commedia.se
hemsida: www.commedia.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs