Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 82. Rapunsel
Teknik Assemblage
Konstnär Terje Granberg

Tredimensionell surrealism eller De mindre hybriderna

En hybrid består av delar med olika ursprung. Det är föremål av järn eller metall – objet trouvé – som förstörts, kasserats eller övergivits. Till synes oförenliga delar som en rostig järnring, ett slitet verktyg eller ett lantbruksredskap, allra helst från de gamla bysmedjornas och den tidiga tillverkningsindustrins tid, har sammanfogats till hybrider – eller skulpturer – med individuell karaktär och form.
Var och en av hybridens delar – några handgjorda och genuina med en naturlig nimbus – har lämnat sin ursprungliga funktion och trivialitet, och fått en särskild dignitet i ett nytt sammanhang som en beståndsdel i den färdiga skulpturen.

Titeln anspelar på den tyska folksagan om prinsessan Rapunzel, nedtecknad 1812 av bröderna Grimm. Prinsessan blev instängd i ett torn av en elak trollpacka. När trollpackan vill komma upp säger hon "Rapunzel här jag står, släpp ner ditt långa hår". Prinsessan hade väldigt långt hår, som hon släppte ner till trollpackan som då klättrade upp.
En dag kom en prins förbi och hörde vad trollpackan sade. På kvällen gjorde prinsen samma sak och klättrade upp till Rapunzel. De två blev kära och skulle smita iväg, men trollpackan fick reda på planerna, klippte av Rapunzels hår och förvisade henne till en avlägsen stuga. Nästa gång prinsen kom blev han överraskad av att se trollpackan och hoppade ner från tornet, och han fick ögonen utstuckna av törnar. Flera år senare återfann han Rapunzel och återfick synen.

Född 1933, bosatt i Västerås.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs