Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 100. Babels torn
Teknik Akryl
Konstnär Thomas Höjeberg

Det centrala i mina målningar är att det ska vara rörelse i bilden, vare sig det är figurer eller fasta företeelser som avbildas. Känslan av rörelse uppnås genom skarpa kontraster av mörkt och ljust, starka färger och halsbrytande perspektiv. Betraktarens blick sugs in i bilden, dras uppåt, åt sidan och ibland nedåt genom spelet med perspektiven.

Tavlan på Vårsalongen föreställer en anslående samling av skyskrapor. De är mer än bara byggnader. Skyskrapor har ett starkt symbolvärde. De projicerar makt, pengar och lyxigt överdåd. Babels torn var förmodligen världens första skyskrapa. Den väckte ilska hos Gud som ogillade konkurrensen och utsådde split och språkförbistring, tills tornet störtades till marken. Tavlans Babels torn har ännu inte raserats. Men den dagen kommer, de stolta torn som nu reses är alla dömda att en gång störtas i gruset.

I dag bombarderas vi alla av bilder, såväl rörliga bilder som stillbilder. I motsats till forna tiders bildskapare har dagens konstnärer stenhård visuell konkurrens. Jag försöker hävda mig i konkurrensen genom att skapa närmast övertydliga och väl synliga former. Bilderna ska dra till sig blickarna i rummet till och med i konkurrensen med flimrande tv-bilder.

Själv är jag född 1944 och bosatt i Stockholm, men jag har också arbetat i nästan åtta år i New York. Jag var korrespondent i New York för nyhetsbyrån TT. Det är ingen tvekan om att åren i New York formade mitt bildspråk. Stadens skyline är inpräntad i mitt synminne och de minnesbilderna återfinns ofta i mina målningar. 

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs