Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 177. Flickan med svavelstickorna
Teknik Tändstickor, akryl på pannå
Konstnär Tiina Tinouschka Nilsson

Jag vill tro att vi möter bilder oftare än ord, om inte annat så i våra tankar och fantasier. Vi har vant oss vid att tolka bilder. Ofta gör vi omedvetet valet att se dem som avbildningar av en tredimensionell verklighet. Jag har börjat se detta som något av en ovana hos mig själv och undersöker möjligheten att istället fokusera på "bilden av en bild", att stanna där.
Bilden som fenomen har alltid lockat mig. Jag samlar på bilder, tycker om att omge mig med dem, att spendera tid med dem. Gång på gång finner jag mig själv i färd med att plocka sönder en bild, utforska den och göra långa resor över dess yta.

I "Flickan med svavelstickorna" ledde min nyfikenhet på materialet in mig på en lekfull men tidskrävande de-/konstruktion av bilden. Det var något väldigt rofyllt, om än en smula besatt, i att få ge varje liten punkt en funktion och på så vis långsamt leta mig fram längs ytan.
Just yta är det som fascinerar mig mest och som återkommer som fokus i mitt arbete. Hur något tvådimensionellt kan tilldelas djup men också hur en bild kan uppfattas som enbart just ett tvådimensionellt plan. Att inte tolka eller förstå en bild, men att SE den.

Född 1985. Uppvuxen i Skåne, bor i Trondheim.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs