Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 118. Alliansen
Teknik Handmålat porslin, 9 delar
Konstnär Tove Krabo (Tora Kobve)

Vem faller dessa bilder i smaken: medelklassen som allierat sig med Alliansen (att förstås som symbol för makten i Sverige), eller medelklassen som tröttnat på den?
Som återvändande svensk efter många år i exil var jag förstås precis lika utförsäkrad som vilken nyinvandrad som helst.
Något hade hänt i Sverige medan jag bodde på andra ställen. Jag kom hem till en gråzon. Nollklassad. Utförsäkrad. Prinsessa i utanförskapets förlovade zombieland. Varken arbetslös eller sjukskriven, eller kanske båda delarna? Varken konstnär eller löntagare, eller kanske konstnär, sjuk, arbetslös och löntagare på samma gång? Min situation – trots åtta år på högskola och två avlagda masterexamina i konst och film – kom att likna den för allt fler ur den grupp som enligt Guy Standing benämns som "Prekariatet". Så jag började titta på vad som väntade runt hörnet. Det fanns nu en sak som hette FAS 3. Gick nyfiket med i en facebook-grupp med FAS 3:or. Dit ville jag inte.

Vad är arbete?
Är arbete att generera vinst eller att utföra en handling?
Är det arbete att måla en stol på måndagen för att sedan måla om den på tisdagen, som kollegorna i facebookgruppen berättar om; deras dagliga sysselsättning som de upplever som förvaring?
Är arbete tvärtom att tänka?
Om arbete kan vara att tänka, kan vi arbeta så länge vi kan tänka. Vi tänker, därför arbetar vi?
Är den prekäre medborgaren i själva verket inte en nödvändig inflationsbekämpare som bara genom sitt plikttrogna lidande, sitt vaknande till en god morgon-app, eller den dagliga morgonduschen och heltidsarbetet på en konstgjord sysselsättningsplats gör så att lönerna hålls nere? Men vad händer om den prekäre medborgaren inte lyder? Eller inte lider?

Vad händer om den prekäre medborgaren, den tänkande medborgaren, börjar göra bruksvaror med satiriska meddelanden som kanske, kanske letar sig in i de mest borgerliga av hem? Har hon arbetat? Har hon rehabiliterats? Har hon gjort det i terapeutiskt syfte eller i vinstdrivande syfte? Har hon ens rätt att uttrycka sig? Dras allmosorna in om man målat en porslinstallrik? Kan man gå från utanförskap till konstnärskap? Är det inte egentligen alltid samma sak?
Det är inte jag som är utanför, det är de som grillar korv i allas åsyn, de som klipper band, åker jippofierade tåg, som står för det mest avvikande här. Istället för att kallas outsider art, vill jag kalla det insider art. 

Född 1974, bosatt i Västra Frölunda.
Facebooksida: https://www.facebook.com/tove.krabo

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs