Vårsalongen 2014

24 januari23 mars 2014

Titel 43. Shogun ix1
Teknik Våtplåtsteknik, ambrotyp på svart glas
Konstnär Virgil Caine

Året var 1968, Martin Luther King Jr blev skjuten i Memphis Tennessee. Andy Warhol blev skjuten i sin New York-lägenhet av Valerie Solanas. Sovjetunionen invaderade Tjeckoslovakien med över200.000 Warszawapaktssoldater och gjorde slut på Pragvåren. Apollo 8 började med sitt första uppdrag att runda månen och i Bradford i norra England, den 17 januari på St. Lukes Sjukhus, skådade jag världens ljus för första gången.

Varför skulle en nutida fotograf välja en metod från 1850-talet som ett alternativ till film eller även digitala medier? Uppenbarligen för det unika utseende som våtplåtsteknik kan erbjuda. Förutom de hantverksmässiga delarna på de färdiga plåtarna, registrerar kollodium färger annorlunda jämfört med film eller digitalt och är nästan intill kornlöst i sin upplösning. Direktpositiva bilder, ambrotypi, på glas eller tunn plåt har en speciell kvalité då de skapas direkt i kameran utan negativ. Detta gör tekniken till en av de mest arkivbeständiga inom fotografins värld. 

Våtplåtsteknik uppfanns i England 1851 av Fredrick Scott Archer (1813-1857) där han publicerade en beskrivning av tekniken i ”The Chemist”. Tekniken var tänkt som ett alternativ till daguerreotypi och var vanlig fram till slutet på 1800-talet. Våtplåtstekniken kan vara en svår och förbryllande process. Två lösningar kollodium blandade från samma källor, samma dag, kan ge helt olika resultat. En silverlösning som fungerade alldeles utmärkt i två veckor kan upphöra att ge ett bra resultat när som helst utan anledning. Men när allting fungerar kan resultatet vara utomordentligt. 

Född 1968, verksam i ateljé © i Lofta utanför Gamleby.
epost: virgilcaineart@gmail.com
hemsida: www.virgilcaine.me

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs