Vårsalongen 2015

30 januari29 mars 2015

Titel 18. Amoliri
Teknik Gjuten tenn
Konstnär Anna Bergmark Lodin

I mitt verk Amoliri fokuserar jag på rädsla och objekt. Vardagsrädslan som får en att knyta näven hårt kring nyckelknippan, arrangera nycklarna mellan fingrarna till något vasst och hårt. Medvetet/omedvetet. En rädsla som framförallt bärs av unga tjejer och kvinnor, och som färgar varandet och begränsar rätten till det allmänna.

Det är en kultur av rädsla och medvetenhet om risken att bli utsatt för våld, sexuellt våld, som kvinnor lever med och på olika sätt lär sig att hantera i vardagen.
En kultur där den manliga sexualiteten utmålas som okontrollerbar och ibland farlig. En drift och ett våld som vi i viss mån ska ta ansvar för och hänsyn till, om inte är det vi som bär en del av skulden. På grund av vårt val av klädsel, väg hem, alkoholintag, att vi inte sänkte blicken, att vi inte kväver vår egen sexualitet.

Jag tycker att nyckelknippan klämd mellan fingrarna tydligt beskriver situationen, en handling så naturligt för en del att den inte ens verbaliseras.


Född 1986, bosatt i Stockholm.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs