Vårsalongen 2015

30 januari29 mars 2015

Titel 84. Färdas 0
Teknik Duokrom, akryl och olja på duk
Konstnär Caroline Hopkins

På fredagar målar jag. Jag har lärt mig att jag måste ha utrymme i både tid och rum för måleri, skulptur. Resten av tiden kan tankarna kretsa kring de olika motiv, teman, frågor som för tillfället engagerar mig. Tankarna får mogna och så kan jag arbeta när fredagen kommer. Ingen panik, det funkar bra, alla vet. Jag har alltid med mig en liten skissbok och min dåliga, osmarta mobil för att anteckna, fotografera och skissa. Jag kan bli vansinnigt inspirerad av böcker och författarskap. Nu: Anna-Karin Palm ”Herrgården”, Marlen Haushofer, nyöversättningen av ”Väggen”, Henry David Thoreau ”Walden” och böcker om och av Anne Charlotte Leffler.
När jag jobbade med ansökan till Vårsalongen var jag inne på två olika teman. Det ena, det tema jag till slut skickade in, hade fokus på resa-förändring-upplevelse. Jag kallar det ”färdas”; att som bekant stiga ned i en flod, den flod som man bara stiger ned i en gång som samma person, i samma vatten, på samma ställe. Temat väcker frågor om gränser, tillhörigheter i rum och tid. I den här parentesen livet är. (Det andra temat jag jobbar med är ”disciplin”, där motiven är hästar, ryttare osv.)

"Färdas 0" – Bilarna är ett gäng (några fattas), för tillfället frusna i sina positioner, avställda. Men de står där, väntar, på bättre tider kanske. Startklara, med potential till rörelse. Men de är dinosaurier. Som vårt samhälle, som är så passé i sin konstruktion. Blir kvar.
Jag dras ofta till motiv av bullerplank, betong, motorvägsfiler. Varför vet jag inte riktigt, men tror att det har att göra med en sorg över att där har naturen fått ge vika. Där är sterilt, markvattenförhållandena är förstörda, som grävling lever man inte särskilt länge, störda och utplånade ekosystem. Men i små sprickor börjar alltid naturen hitta tillbaka, som i Pripjat, med eller utan oss människor. En annan flod.
Kanske därför kände jag också för att sprida frön via butiken på Liljevalchs. ”Fröbomb” med fröer till ängsblommor som humlor, bin och fjärilar älskar – de är rika på deras mat, nektar. Frön att så i asfaltssprickor eller istället för gräsmatta. Och ”Människomat” för hemodlade, ekologiska tomater, bönor och squash; mat man vill ge sina nära.

"Färdas 1" – Min yngsta, sexåringen, som fröjdas på ett nöjesfält. Han har uppmärksamheten på allra högsta volym, riktar den än hit, än dit. Hisnar, vågar, åker igen och igen. Kanske flyger han egentligen på riktigt, i sina tankar. Jag fascineras av barnens förmåga och energi att försöka, testa, fast de många gånger säkert vet att de misslyckas. Som att lära sig gå, många vurpor på vägen, men ändå alltid hoppet och ambitionen att det skall gå. Verkligen färdas.

Målningarna: Grund av akryl och sedan har jag gnuggat en nyans av oljefärg med spatlar, fingrar och penslar. Jag målar ofta så: en färg, ibland flera, alltid otåligt. Skalan mellan den rena akrylen och tjock oljefärg är vid; rymmer tillsammans med de linjer, kanter och strukturer som verktygen ger, allt som behövs. Det blir också som en fin rastrering av dukens vävstruktur som ger en ljusbaserad form av färgblandning (istället för ihoprörd på paletten). En inspiration till den här monokroma resan jag är inne på nu, var ett rött badkar av Ola Billgren. 


Född 1970 i Västerås, uppvuxen i Tjust skärgård utanför Västervik och sedan i Täby. Bor i Göteborg/Mölndal.
Hemsida: www.hopkins.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs