Vårsalongen 2015

30 januari29 mars 2015

Titel 79. Safety not guaranteed 2
Teknik Stengodslera
Konstnär Dan Henriksson

Under hela min uppväxt har vi haft krukmakeri i familjen. Min mamma, Ingrid Henriksson, var autodidakt inom såväl måleri som keramik och som liten satt jag alltid bredvid och tittade på vad hon höll på med. När jag fick tillfälle skapade jag egna saker som det alltid fanns plats för även om åsikterna gick isär ganska ofta huruvida det man gjorde var bra eller inte. 

Trots det självklart föreställande formspråket har jag alltid gillat spänningar i konstverk. Att varva det vackra med det mindre vackra, det tama med det vilda, det lugna med det oroliga, väcker lusten att tolka, något jag tror vi måste göra oftare än vad vi faktiskt gör.
Förmågan att tolka minskar tycker jag mig se i mitt dagliga jobb som speciallärare; det är en viktig förmåga att utveckla då vi konstant måste ställning för eller emot saker som påverkar vår vardag.

"Safety not guaranteed" är ett verk i dessa tankebanor. Hur kommer det att gå för personen som står och sedan sätter sig på kanten; kommer ormen och människan mötas och kommer mötet bli lyckligt eller olyckligt? Kommer människan kanske kasta sig ut i avgrunden för att undkomma ormen och har bara satt sig en stund för att samla mod?
Är ormen endast nyfiken på vad människan ska hitta på? Har ormen en baktanke med sitt intresse? Kanske det rentav är så att ormen vill rädda människan från den stundande undergången som avgrunden erbjuder? Är ormen, som grekerna menade, en symbol för hälsa och ett bra liv?


Född 1967, Karlstad.
E-post: dan.henriksson@karlstad.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs