Vårsalongen 2015

30 januari29 mars 2015

Titel 181. Recycled sfär 2
Teknik Bilskrotdelar, metall
Konstnär Elisabeth Persson

Recycled Sfär 1 (och 2)

Mina influenser till de här verken har kommit utifrån, inifrån och från gestaltningar sen långt tillbaka i mitt liv.
Utifrån: ville deltaga i en dialog med omvärldsvisionen för återvinning, omvandling. Därför skrotdelar från bilar, motorcyklar med mera.
Inifrån: funderingar och frågor kring den universella kraften – magnetism – som verkar hålla samman och på banan all energi, materia i planeter och stjärnor, kanske även galaxer.
Minns inte riktigt hur jag fick ihop det i tankarna om ens. Här behövde jag nog gå 
"bortom ..."
Gestaltning: i många år har jag känt för att arbeta med sfäriska former som halvklot, klot, ellipser och liknande. Som ung arbetade jag på Lunds observatorium för professor Carl Schalén och fick möjlighet att se ut i rymden i de stora teleskopen. Det gjorde ett djupt intryck på min föreställningsvärld. Universum har sedan dess haft en stark, magnetisk attraktionskraft på mig. 
 
Materialet, i det här fallet skrotdelar sammansvetsade eller när jag annars jobbar med keramik och brons, är betydelsefullt för mig för att ge blinda och synskadade möjlighet att "se". Jag vill gärna att min konst skall beröras även fysiskt.
Jag är idag själv synskadad och har lärt mig en del utifrån detta perspektiv "bortom seendet; vad finns där – en hel del. Jag har sedan 1999 samverkat med en blindskola i Hanoi i mitt projekt "Art beyond the sight"och i samutställningar där och i Skåne (t. ex. Tomelilla bildkonstskola i maj 2014) med mitt projekt "Art exchange - a human way to friendship and understanding".


Född 1946, bosatt i Höör.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs på Djurgården har stängt för renovering. Konsthallen öppnar igen i november med tre utställningar.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs