Vårsalongen 2015

30 januari29 mars 2015

Titel 181. Recycled sfär 2
Teknik Bilskrotdelar, metall
Konstnär Elisabeth Persson

Recycled Sfär 1 (och 2)

Mina influenser till de här verken har kommit utifrån, inifrån och från gestaltningar sen långt tillbaka i mitt liv.
Utifrån: ville deltaga i en dialog med omvärldsvisionen för återvinning, omvandling. Därför skrotdelar från bilar, motorcyklar med mera.
Inifrån: funderingar och frågor kring den universella kraften – magnetism – som verkar hålla samman och på banan all energi, materia i planeter och stjärnor, kanske även galaxer.
Minns inte riktigt hur jag fick ihop det i tankarna om ens. Här behövde jag nog gå 
"bortom ..."
Gestaltning: i många år har jag känt för att arbeta med sfäriska former som halvklot, klot, ellipser och liknande. Som ung arbetade jag på Lunds observatorium för professor Carl Schalén och fick möjlighet att se ut i rymden i de stora teleskopen. Det gjorde ett djupt intryck på min föreställningsvärld. Universum har sedan dess haft en stark, magnetisk attraktionskraft på mig. 
 
Materialet, i det här fallet skrotdelar sammansvetsade eller när jag annars jobbar med keramik och brons, är betydelsefullt för mig för att ge blinda och synskadade möjlighet att "se". Jag vill gärna att min konst skall beröras även fysiskt.
Jag är idag själv synskadad och har lärt mig en del utifrån detta perspektiv "bortom seendet; vad finns där – en hel del. Jag har sedan 1999 samverkat med en blindskola i Hanoi i mitt projekt "Art beyond the sight"och i samutställningar där och i Skåne (t. ex. Tomelilla bildkonstskola i maj 2014) med mitt projekt "Art exchange - a human way to friendship and understanding".


Född 1946, bosatt i Höör.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Öppet under Vårsalongen 2018 12 januari–25 mars:
Måndag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Entré 40 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.
Allmän presentation 13.00 och 15.00 varje dag.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs