Vårsalongen 2015

30 januari29 mars 2015

Titel 208. Bitar av tid, fragment av liv.
Teknik Applikationsbroderi
Konstnär Ellen Skafvenstedt

Jag började arbeta med broderiet för att få göra någonting utan prestation eller mål. För att kunna arbeta för arbetets skull. Meningen med det var att bara sy – stygn för stygn. Att få vara i görandet utan att behöva analysera eller tänka på resultatet.

Jag började på familjens lantställe med att sy ihop tygbitar som jag hade hemma med garn som jag ärvt. Handens arbete fick leda mig framåt och jag försökte hålla alla analytiska tankar borta. Sedan tog jag med broderiet till skolan. Jag tog tygbitar som jag hittade och sydde fast dem. Någon låg på golvet, en annan hittade jag i papperskorgen. På en loppis köpte jag vackra pärlor som också fick vara med.

Under arbetets gång blev broderiet som en slags dagbok där platser jag hade varit på och det jag hade varit med om där blev dokumenterat genom sömnad. Ofta satt jag och broderade i soffan i skolan dit andra elever kom för att sätta sig och prata en liten stund. En gång blev jag kallad för ”biktstolen” för att jag alltid satt tillgänglig där i soffan om någon ville komma och prata av sig. Jag tänker att alla de historierna och diskussionerna som jag hörde och deltog i också kom med i broderiet.

Jag tycker att det är något paradoxalt och vackert i att lägga ned så mycket tid och arbete på något som egentligen är bortkastat och ansett som värdelöst. Att ta upp små tygbitar från golvet och brodera på dom timme efter timme. Att se skönheten i det trasiga och vårda det förändrar dess värde och det tycker jag är intressant.

Född 1991, bosatt i Stockholm.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs