Vårsalongen 2015

30 januari29 mars 2015

Titel 54. No Title
Teknik Porslin
Konstnär Eva Fluur Jonson

I mina föräldrars vardagsrum finns en stor bokhylla. Ovanpå bokhyllan stod när jag var liten ett gammalt schackspel, en vas av Ulrika Hydman Vallien och en Meissenskulptur som mamma har ärvt från mormor och morfar. Det är en liten figurin som har en klänning i typisk nyrokokostil.
Jag var alltid väldigt fascinerad av denna lilla skulptur och hur den kunde vara gjord, hur kunde man forma porslin till detta tunna material som såg ut precis som tyll? Den var ju dessutom gammal. Jag fick inte ta på den, när jag fick det så fick jag bara röra vid den lätt, den var ju så känslig! Skulpturen är en vacker kvinna som rör sig graciöst och har lätt böjda handleder.

Denna skulptur var en stor del av varför jag började med keramik och skulpturer. Jag ville också kunna skapa sådant som väckte en sådan känsla i mig. Skulpturen som nu visas på Liljevalchs är en parafras på mina föräldrars Meissenskulptur.

Min skulptur handlar om identitet och känslan av att vara fast i något. Det är både en önskan om att kunna vara som den lilla Meissenskulpturen och kontrasten till mitt eget liv samt att inte vilja vara en lydig flicka i yppig klänning. Skulpturen är är grov, i alla fall i jämförelse med Meissenskulpturen, och klänningen hänger tung kring henne.


Född 1986, bor i Göteborg men kommer från Linköping.
Hemsida: www.evamfj.com


Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs