Vårsalongen 2015

30 januari29 mars 2015

Titel 75. Tunnelgatan
Teknik Olja på duk
Konstnär Fredrik Helander

På Vårsalongen 2015 visas tre av mina målningar i sviten 1980-talsarkitektur.

Stadslandskapen är ”porträtt” av 1980-talsarkitektur. Som Hemnet-fantast har jag blivit fascinerad av 1980-talsarkitektur. En tidsperiod då byggnormer peakade – allt är mycket välbyggt, genomtänkt och bra material. Samtidigt är husen rätt mörka med lågt i tak, loftgångar etc. Kanske är det därför 1980-talslägenheter värderas lägst per kvm av oss bostadsköpare? Från början tyckte jag själv inte om tidsperioden, men idag ser jag kvaliteter och kan tycka husen t.o.m. är vackra. Något som dagens nybyggen saknar men som 1980-talets arkitektur har är att den är särpräglad och tydlig stil.

Samtliga målningar som visas på Vårsalongen 2015 är olja på duk med motiven: Tunnelgatan, Södermälarstrand och Sabbatsberg, alla i Stockholm.

Som bildkonstnär arbetar jag med skiftande tekniker som installation, måleri och skulptur. Jag har ett stort intresse för historia vilket mitt konstnärliga arbete alltid förhåller sig till. Jag utgår från något aktuellt ämne i samhället som jag fascineras av. Där finns alltid något historiskt under ytan, som inte är uppenbart men som ändå laddar konstverket med innehåll. Konsten kan behandla vitt skilda ämnen som kolonialism, estetik, krig eller kändisskap. 


Jag representeras av Galleri Fagerstedt i Stockholm, www.gallerifagerstedt.se. Under hösten 2015 visas där en separatutställning med mig med skulpturer som undersöker vårt förhållande till funktionalismen. 

Född 1971, bosatt i Enskede.
Hemsida: www.fredrikhelander.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs