Vårsalongen 2015

30 januari29 mars 2015

Titel 161. Porträtt Ingvar Carlsson #1
Teknik Olja på duk
Konstnär Helene Mårtenson

Jag mötte Ingvar Carlsson på en miljökonferens hösten 2012. Efter en paus från mitt måleri ställde jag frågan om att få porträttera honom.
Det finns en spännande dynamik i att försöka gestalta en person vars offentliga roll varit så framträdande som hans.

Ur porträtteringstillfällena har flera porträtt vuxit fram. Det första, #1, hänger här på Vårsalongen. Ytterligare två är i vardande. Alla tre har samma format, komposition och färgskala, men är ändå olika varandra. Deras lik- och olikheter har skapat rymd för att lyssna till varje porträtts specifika uttryck.

Dialogen mellan mig och den avporträtterade personen, och mellan mig och porträtten pågår simultant. De parallella porträtten öppnar för ett undersökande förhållningssätt och ett ökat kreativt utrymme.
Hur långt kan en process utvecklas? Blir det fler porträtt? Skulle porträtten då komma att bli mer lika eller olika den avporträtterade och varandra?

Jag har varit aktiv som konstnär mer eller mindre sedan början av 80-talet. Då utbildade jag mig i New York, målade abstrakt och utforskade performancekonst och teater. Efter att ha läst konsthistoria och kommit i kontakt med renässansmåleriet började jag också måla porträtt.

Född 1961, bor i Björkhagen i södra Stockholm.
Hemsida: www.helenemartenson.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs