Vårsalongen 2015

30 januari29 mars 2015

Titel 50. California Beach House 5
Teknik Akvarell på papper
Konstnär Henrik Eriksson

Jag är intresserad av att undersöka platser och minnets relation till dem och hur tiden påverkar minnet. Platsen kan vara begränsad till en viss byggnad eller en hel kontinent. En plats kan också i vidare bemärkelse utgöras av de människor som förknippas med den.
Det som driver mig är min personliga anknytning till platsen och att den är kringgärdad av en viss nostalgi. Nostalgi är längtan till ett idealiserat förflutet och i den definitionen ligger att minnet är föränderligt och subjektivt. Att göra en konstnärlig gestaltning blir ett sätt för mig att ifrågasätta de nostalgiska känslorna och de av tid grumlade minnena. 

De tolv oljemålningarna avbildar i ordningsföljd alla platser där jag bott. Genom att utföra målningarna väcks minnen till liv och det blir också ett sätt att betrakta byggnaderna i detalj. Husen har inte samma laddning för andra som för mig, men jag vill med måleriet göra dem viktiga för betraktaren.
Husen på akvarellerna finns vid en strand i San Diego i Kalifornien. Den här typen av strandhus finns längs kusten i södra Kalifornien och det är slående hur olika de är, som om de vore representanter för den individualistiska amerikanen. Ljuset vid havet är speciellt och de exklusiva husen är slutna och verkar övergivna om man är där på vintern. Bilderna är porträtt av husen men arkitekturen är inte intressant för mig utan jag ser dem som individer som tyst blickar ut över Stilla Havet.

Född 1963, bor i Stockholm.
Hemsida: pheriksson.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs