Vårsalongen 2015

30 januari29 mars 2015

Titel 122. Mönster och cirklar
Teknik Tusch
Konstnär Jonas Larsen

Mina bilder till Liljevalchs vårsalong är en kombination av slump och kontroll.
Det startar med ett försök till kontroll. Men jag är väl medveten om att jag arbetar med en teknik som inte går att styra. Efter ett evigt blandande och trixande med akryl och tusch kommer jag fram till olika svarta schatteringar.
Jag häller ut lite färg på pappret och genom att luta pappret rinner tuschen eller akrylen ungefär som jag vill. Detta efter att jag provat ett antal gånger och börjat acceptera att det bara är att gilla läget. Det blir ”nästan” som jag vill. Det vill säga att jag kan bestämma antal linjer och om det skall vara linjer eller cirklar och ett försök till mönster.

Detta är i kontrast till nästa steg som kan ses som väldigt kontrollerat. De tomrum som finns mellan tuschlinjerna fyller jag med pennlinjer. Pennan är exakt, tjocklek 0.4 mm. Jag följer konturerna från den utrunna tjocka tuschlinjen med pennan. Det blir en linje som går runt och biter sig i svansen. Sedan går jag inåt med nästa linje och så vidare.
Men ändå kan jag inte kontrollera slutresultatet. Beroende på formen kan det sluta med två ”cirklar” eller mer i ett av tusch/akryl mellanrummen. Det går inte att förutse eller kontrollera. Med den erfarenhet som jag har, kan jag planera och få en inre bild, men det blir sällan som det är tänkt. Mina bilder är som livet självt. En blandning av idéer, planer, kontroll och slump. Mest slump.


Född i Malmö 1963, bor i Hammenög,
E-post: jonaslarsen@telia.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs