Vårsalongen 2015

30 januari29 mars 2015

Titel 210. Ritual
Teknik Akryl på duk
Konstnär Lina Stenqvist

Vägen till mitt verk har inte varit spikrak. Detta är ett verk i en serie målningar som handlar om vår tids syn på materiella ting, individualism, mat, kropp, renhet, perfektion och religion. Till just detta verk har jag fått inspiration från alla matprogram i medierna, kliniska köksutställningar och andra kliniska miljöer. En tanke bakom detta verk är att kvinnan utför en rit utomhus, i en skog och samtidigt inomhus i en nutida köksmiljö. En rit som för länge sedan utfördes utomhus har flyttat in i modern inomhusmiljö men vad en målning föreställer är enligt min mening egentligen alltid upp till betraktaren.
Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder men betyder det verkligen att intresset för religion och behovet av religiösa riter kommer att försvinna? Har de religiösa riterna bara omvandlats till världsliga ritualer?
Vid sidan av mitt intresse för konst har jag alltid varit intresserad av filosofi och samhällsfrågor samt religiösa frågor. Jag har under en tid studerat religionsvetenskap och dessa studier har lett till att jag börjat undersöka synen på relationen mellan andligt och profant i vårt samhälle. Inspirationskällorna till mitt måleri är nordiskt 1800-tal, expressionism och minimalism.


Född 1967, bor och är verksam i Stockholm.
E-post: lina.stenqvist@gmail.com
Hemsida: www.linastenqvist.com


Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs