Vårsalongen 2015

30 januari29 mars 2015

Titel 66. Black Granite 01, 02, 03
Teknik Vattenskuren granit, 3 st
Konstnär Lisbeth Funck

Mute Construction
Black Houses
Projektet Mute Construction växte fram ur ett intresse för och nyfikenhet på vad något är, hur saker framträder i världen. Under en period har jag arbetat med serier av undersökningar som både omfattar arbeten i sten, betong och ritningar (olja/akryl, målar på papper), och dans/koreografi i samarbete med den norska dansaren Runa Rebne. 

De tre verken som visas på Liljevahls, är producerade av norsk svart granit. Stenarna kan förstås som individer, tillhörande en grupp på tre, eller som del av en större konstellation av nio stenar, strukturerade i ett rutsystem.

Jag fascineras av den avancerade produktionstekniken som tillåter en exakt översättning av mina handteckningar, utskurna i 3 cm tjocka granitskivor, och av att observera spänningen när linjens egenskaper konfronteras med stenens egenskaper. Linjen tvingar sig på stenen och utmanar stenens styrka och tyngd. Jag skär stenen så tunn som möjligt (tre cm gånger tre cm) innan det brister. Stenen berövas sin vikt och visar sig som lätta, ömtåliga föremål.

Genom att minska eller undertrycka vissa egenskaper hos ett material, betonas andra egenskaper - således ifrågasätter verket konventionen om hur vi uppfattar något utöver det vi redan vet.

Född 1961, bor i Oslo.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs