Vårsalongen 2015

30 januari29 mars 2015

Titel 101. Undisclosed Inquiry (C)
Teknik Tuschlavering
Konstnär Maria Jonsson

Jag är intresserad av vad rum kan berätta: narrativitet och rumslighet. Jag tänker ibland på fysiska rum som en slags motsvarigheter till psykiska, inre rum. Rummen i Undisclosed Inquiry är tysta, hemlighetsfulla rum.
Interiörerna har en privat karaktär, snarare än offentlig. De är till exempel sovrum, arbetsrum, sällskapsrum; platser för avskilt eget arbete, privata samtal eller vila. Rummen är ett slags scener, men är dock helt avfolkade: Här finns inga aktörer. Utan aktörer kan man bara anta, eller ana, att något kommer att ske här - eller att något redan har utspelat sig här.

Interiörerna på bilderna är från början filmkulisser – bakgrunder i en serie stumfilmer från 1913–1914. Det är filmatiseringar av en serie kriminalromaner som handlar om Fantômas, en gåtfull brottsling, och detektiven Juve, som försöker fånga honom. Återkommande teman i filmerna och böckerna är det dolda, hemliga, svårfångade och oförklarliga. Samtidigt ska dessa gåtor, som så ofta i kriminalfiktion, dissekeras och förklaras.

Titeln Undisclosed Inquiry antyder en utredning eller ett utforskande. Men också tystnad – att information inte har delgetts. Vilka som utför utredningen, eller vad som är föremål för undersökningen framgår inte. Kanske är det åskådaren eller konstnären som söker information från rummet, kanske är utredaren en fiktiv person som inte figurerar i bilden.

Född 1980, uppväxt i Oskarshamn och numera bosatt i Stockholm.
Hemsida: www.mariajonsson.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs