Vårsalongen 2015

30 januari29 mars 2015

Titel 140. Floating City
Teknik Skulptur av kasserad kartong, glödlampor
Konstnär Nina Lindgren

"Floating City" är en kartongskulptur som går att sätta ihop och ta isär som ett avancerat pussel. Det finns lampor i fönstren som slumpvis tänds och släcks. Jag älskar att komma på nya sätt att haka i, sätta ihop och få bitarna att sitta där de ska.
Jag älskar också materialet i sig. Kartong väger lite, har många olika uttryck och nyanser och är väldigt enkelt att få tag på. Jag hittar kartongen på gatan, i soprum, i butiker. För mig innebär det oräkneliga möjligheter att hitta en bit kartong som någon annan har slängt bort.

Den skulptur jag ansökte till Vårsalongen med är faktiskt inte densamma som visas. Båda skulpturerna har jag gjort hemma i min lägenhet. "Floating City" visades på ett litet galleri i Köpenhamn under våren 2014. De hade ansvar för skulpturen och förvarade den efter utställningens slut. Två dagar innan jag med bil, släp och övernattning ordnad skulle ge mig av visade det sig att ingen längre kunde hitta den.
Det är fortfarande oklart om den ännu finns någonstans borttappad, blev stulen eller om den – vilket är mest troligt – blev slängd. Detta stärker min tes om att för de flesta människor är kartong "bara kartong", dvs. skräp. När jag fick reda på detta började jag, så fort jag kom hem från jobbet, att bygga en ny – den som nu visas på Vårsalongen. För mig är det trots allt exakt samma verk, det har bara genomgått en återvinning/pånyttfödelse.

Jag fantiserar om de som bor i husen. Det kan vara en dystopisk referens. Det kan vara en utopisk referens. Det kanske bara är en flygande, flytande, svävande stad. Det kanske är bara är...kartong.
Skulpturen är cirka 200 cm i diameter.


Född 1988, bosatt och verksam i Stockholm.
E-post: hej@ninalindgren.se
Hemsida: www.ninalindgren.se/ 

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs