Vårsalongen 2015

30 januari29 mars 2015

Titel 177. Den siste kejsaren
Teknik Blyerts på papper
Konstnär Sofie Violett Pehrsson

Den Siste Kejsaren föreställer Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt, porträtterad som en klassisk gipsbyst.

Riksdagen låter skulptera porträttbyster av de statsministrar som suttit på posten i minst tio år. Den statsminister som suttit en kortare tid tillägnas istället ett minnesmärke. Kommer Sverige i framtiden att se en statsminister som sitter så länge som tio år? Det splittrade politiska läget och den massmediala press som politiker hanterar skulle kunna innebära en större omsättning av ledare. Om vi framöver ser tätare skiften av ledare så innebär det sannolikt att inga officiella porträttbyster kommer att uppföras över dem, om det inte sker på privat initiativ.

Med Den Siste Kejsaren försöker jag ge en tänkbar bild av hur en porträttbyst av Fredrik Reinfeldt skulle kunna se ut. Den Siste Kejsaren utforskar bilden av makthavaren och hur den har förändrats. Bruket att avbilda makthavare som statyer och fresker uppkom i en tid då politiker betraktades som självklara auktoriteter. Är det möjligt att utan ironisk distans avbilda en statsminister i politikerföraktets tidsålder? Om politikerna petats ned från piedestalerna, vilka är det vi har placerat i deras ställe?

Jag tecknar och målar i en klassisk realistisk tradition, och har studerat vid The Florence Academy of Art. Under Fredrik Reinfeldts sista tre år vid makten arbetade jag som opolitisk tjänsteman vid regeringskansliet.

Född 1986, Stockholm
E-post: sv.pehrsson@gmail.com
Hemsida: www.sofieviolett.se


Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs