Vårsalongen 2015

30 januari29 mars 2015

Titel 17. Kung Ubus hov
Teknik Stengods, trä, tyg
Konstnär Stefan Bennedahl

Skulpturgruppen Kung Ubus hov, mitt bidrag till utställningen, visar min syn på evigt återkommande maktgalna diktatorer. Kung Ubu sitter högt på sin tron, galen i makt, brutal och opålitlig med en femårings intellekt. Framför honom väller medlöpare och underhuggare fram, nästan lika galna som Kungen, men med en ständig rädsla för att bli nästa person att falla i onåd. Alla är klädda i svart-vitt med röda händer som en symbol för delaktighet i historien.

Fröet till gruppen såddes redan 1993 då jag såg en teateruppsättning av Kung Ubu, en pjäs som skrevs redan 1896, men som förblivit aktuell fram till idag. Jag har arbetat i lera i närmare 40 år, ursprungligheten i materialet är centralt i mitt skapande. Mina enda hjälpmedel är vassa stenar och spetsiga pinnar. Mina figurer har ofta kroppen som tung bas med ett litet ansikte som identitet/ centralpunkt.
Grupperna varierar i antal, ofta mellan 5 och 70 stycken. Min senaste grupp, som avslutades på nyårsafton 2014 består av 365 figurer. Mina verk inspireras av händelser i mitt liv och i världen. Man skulle önska att tiden var förbi för nya Kung Ubu, men så är tyvärr inte fallet!


Född 1954 och bosatt utanför Värnamo.
För mer information: www.blahuset.org 

 

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs