Vårsalongen 2015

30 januari29 mars 2015

Titel 223. Lejonet från Münster
Teknik Intarsia, blandteknik
Konstnär Thomas Tempte

Lejonet från Münster
Om biskopen i Münster, Clemens August von Galen, som 1942 höll tre predikningar mot Hitlers eutanasiprogram som dödade utvecklingsstörda, handikappade, vanföra och obotligt sjuka, företrädesvis barn. Detta tvingade en rasande Hitler att lägga ner programmen – tillfälligtvis. Biskopen vågade han inte röra! ”Vi tar hand om honom när vi vunnit kriget”.
1943 utplånades Münster av en stor bombplansarmada. Siktpunkten hade de allierade placerat framför katedralens huvudingång. Kyrkan fick två direktträffar och elden gick inte att hejda. Den 62-årige biskopen ledde släckningsarbetet och evakueringen av inventarierna så gott det gick. Då byggnadens tak störtade in var von Galen den siste som lämnade sin kyrka. Han dog 1946 som kardinal. Jag tillät mig ge honom den röda hatten lite tidigare.

Vita Rosens sista flygblad
En dubbelberättelse om motståndsgruppen i det nazistiska Tyskland där de ledande var syskonen Hans och Sophie Scholl i München. Hans Scholl och Cristoph Probst tjänstgjorde på östfronten 1941-42 och upprördes djupt över behandlingen av de ryska krigsfångarna. 1942 bildades gruppen. Man distribuerade flygblad och utförde snart även graffiti. Naziregimen var djupt oroad och starka spaningsresurser sattes in. Mot slutet av 1942 förstod syskonen att de snart skulle gripas. De sista flygbladen delades ut inne på Münchens universitet och resten kastades ut från högsta läktaren i den väldiga aulan. En vaktmästare grep dem för nedskräpning men raskt begrep Gestapo vilka de fått i sin hand. De dömdes efter en vecka till döden och avrättades med giljotin dagen efter. Ytterligare 16 medlemmar greps och avrättades.

På dagen 60 år senare utförde tre konstnärer en performance på samma plats. En av dem, Heike Bollig, visade mig en cd från tillfället. Mycket vacker och jag blev starkt berörd. Heike betonade att de var oskrivna blad – vita. Denna gången kom också en vaktmästare fram och sade ”Det var inte här utan där borta”.


Teknik: Intarsia. Född och uppväxt i Kalmar stiftade jag tidigt bekantskap med denna bildteknik  i Kalmar slott där den först framställdes i Sverige på 1560-talet.
Redan som mycket ung ansåg jag det vara möjligt  använda tekniken för bildkonst och är engagerad i detta sedan sent 1960-tal.
Trä är basmaterialet men även horn, ben, aluminium, plexiglas. Jag framställer mina egna fanér då jag föredrar grövre dimensioner – 3-5 millimeter.
Mina bilder är oftast solitära berättelser och motivet upprepas sällan.

Född 1942, bosatt i Stockholm.

 

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs