Vårsalongen 2015

30 januari29 mars 2015

Titel 132. Pojke 138 cm 133. Flicka 119 cm 134. Pojke 146 cm
Teknik Papier maché, kläder
Konstnär Yvonne T Larsson

Jag gjorde porträtt i lera på mina tre barn i mitten av 90-talet. Dessa blev gjutna i betong men monterades aldrig utan har sedan dess legat i bokhyllan som bokstöd.
2011 var jag i Berlin på ett arbetsstipendium. Jag ville göra en video på en kvinna som tittade ut genom ett fönster. Jag byggde upp henne på enklast tänkbara sätt med papprullar, toalettpapper och lim. Jag gladdes åt det för mig nya materialet som var så lätt att jobba med och så lätt att hantera.

Barnens huvud är kascherade mot de gamla betongporträtten. Alltså papper limmade i skikt och sedan uppskurna, isärtagna och ihopsatta igen. För att skulpturerna skall stå bra är skorna fyllda med betong. Det är också med början i skorna som hela figuren byggs upp. Benens skelett, armering, består av papprör som gjutits fast i skornas blöta betong. Sedan börjar det mödosamma arbetet att bit för bit bygga upp figurerna med blöta papperstussar doppade i lim. Det besvärliga i processen är att papperet krymper, så modellerandet får pågå under lång tid med veckolånga avbrott för en tork- och krympprocess tills volymen finns där. En trevlig syssla var sedan att i secondhand-affärer leta kläder till mina pappersbarn. Kläderna är stärkta med trälim innan målning.

Barnen har ett allvar i sin uppsyn och en viss bestämd uppmaning i sin kroppsställning. De pockar på något. Den vita färgen ger ett sken av att ingen naturalism eftersträvas. Mötet mellan den lätta modelleringen i papper och de riktiga kläderna blir också ett möte mellan abstraktion och något konkret. Nu har dom rest till huvudstaden. Vad dom skall se och berätta där vet jag ej. Att det finns en särskild ömsesidig attraktion mellan pappersbarnen och barn av kött och blod har jag bevittnat. 


Född 1952. Bor och verkar i Lycke, Kungälv.
Hemsida: www.yvonnetlarsson.com


Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs