Vårsalongen 2016

12 februari10 april 2016

Titel 50. Ola
Teknik Blyerts på papper
Konstnär Fredrik Forslind

År 2001 gick konstnären Ola Billgren bort. Detta år var jag tolv år gammal och omedveten om den roll Ola haft i svenskt konstliv samt inte minst den roll han skulle komma att ha för mig. Som av en slump skulle detta komma att förändras åtta år senare.

På Gerlesborgsskolans andra läsår hade jag påbörjat en oljemålning med en mörk gestalt som stod i en dörröppning. När vår gästlärare Kristina Jansson såg den sa hon att det fanns något ”Ola Billgrenskt” över den. Jag funderade länge över detta.
Vid den här tidpunkten var jag ganska omedveten om vad hon menade, så jag gick ner till skolans bibliotek och hittade en liten bok med ett fåtal verk av Billgren. Bilderna grep tag i mig direkt, jag slungades bakåt några årtionden in i en mytisk 70-talskänsla inbäddad i skimrande rödorangea och gula toner, en känsla som kanske bara är möjlig om man inte upplevt de åren personligen.

Jag som tidigare grubblat över min bildkonstmässiga bana fick nya idéer utifrån denna tidiga fotorealism och insåg att min egen väg kunde avbildas på ett liknande sätt, genom den klassiska devisen att måla sin omvärld så som den ”är”. Detta lockade mig oerhört.
Själva bildtypen är i sig inget nytt. Att använda sig av en slags grund (ofta äldre konstverk) som man applicerar objekt ovanpå är vanligt i konstvärlden för att skapa spänning och gåtfullhet. Ett ”manér” som Ola själv använde sig av bland annat i målningen ”En vän till mig” från 1967 där det i det högra bildplanet finns ett antal vardagliga föremål svävande i en rymd framför en kvinnogestalt. 

För mig blir användningen av detta självporträtt från 1973 ett hommage samtidigt som jag beskär, lägger till och utesluter blicken för att skapa motsättning i bildrummet. 

Född 1989, från Järfälla.
Hemsida: www.fredrikforslind.com
E-post: fredrik.forslind@hotmail.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning. 27 april kl. 11.00 öppnar utställningen med Petra Gipp. Öppet tisdag–söndag kl 11.00–17.00 till och med 13 maj. Måndagar samt 1 maj stängt. Fri entré.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs