Vårsalongen 2016

12 februari10 april 2016

Titel 109. Rum
Teknik Träsnitt på tyg
Konstnär Fredrik Lindqvist

Jag har tryckt bilden med träsnitt. Jag har först tecknat upp motivet på en mdf-platta med en tuschpenna, sedan skär jag ut motivet med vassa knivar. Därefter valsas tryckplattan in med en oljebaserad etsningsfärg och trycks på olika enfärgade och mönstrade tyger. Jag trycker först på ett bakgrundstyg. 

Sedan färgas delarna som ska tryckas in igen (som till exempel stolen med det höga stödet), ett tyg läggs på och allt rullas igenom en tryckpress med en stålvals. Valsen på tryckpressen har ett enormt tryck och därför uppnår man ett kraftigt tryck på tyget som kan liknas vid en stor stämpel. När alla delarna är färdigtryckta sys de ihop med grov jeanstråd till en helhet.

I de flesta av mina bilder befolkas ytan av djur och människor, men i den här bilden är rummet tomt. Betraktaren kan själv fantisera om vad som har hänt eller kommer att hända. I mina bilder blandas ofta lek med lite mystik.
Jag tycker att det är lite kul att blanda in tyger med barnmönster på. Stolen med det höga stödet kan ses som lekfull men även som en hallucination.

Född 1968, bosatt i tyska Ingolstadt. Har studerat bl a på Konsthögskolan i Umeå för professor Staffan Kihlgren och vid Kunstakademie Düsseldorf för professor Irmin Kamp.
Hemsida: www.fredrik-lindqvist.com
E-post: f.lindqvist@web.de

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning. 27 april kl. 11.00 öppnar utställningen med Petra Gipp. Öppet tisdag–söndag kl 11.00–17.00 till och med 13 maj. Måndagar samt 1 maj stängt. Fri entré.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs