Vårsalongen 2016

12 februari10 april 2016

Titel 64. Big Head
Teknik Juteväv, hönsnät, lim
Konstnär Gert Germeraad

Big Head är ny för mig. Både i storlek, teknik, material och uttryck. Under många år har jag jobbat med serier av porträtt i lera. Porträtt som handlar om människans sårbarhet – porträtt av människor som har blivit utsatta för förnedring, diskriminering eller våld på grund av deras utseende eller identitet.
Genom realistiskt avbildande porträtt berättar jag deras historier i ett försök att återskapa deras värdighet. Exempelvis har jag gjort en serie om polska migranter som under andra världskriget häktades av Gestapo i Wien för att de ansågs "arbetsskygga" och en annan serie som jag baserade på foton ur arkiven på det f.d. svenska institutet för rasbiologi i Uppsala.

För Big Head har jag använt mig av mindre studier gjorda i lera, baserade på bilder av krigsoffer från första världskriget. Dessa män blev allvarligt skadade i det som man kan se som den viktigaste, vitalaste och mest synliga delen av deras identitet, den delen som visas mest för omvärlden och som är svårast att dölja: ansiktet.
Deras utseenden är gravt deformerade, ibland utplånade. Såren är så djupa att man inte längre kan få en tydlig bild av bärarens identitet. Vi kan inte längre se ett ansikte, utan vi ser såren; ansiktet har förvandlats till rått kött. Kött som påminner oss om vår egen sårbarhet och död. Saker som vi helst inte vill bli påminda om. Vi vänder våra blickar och fortsätter med våra egna liv. 

Född 1959 i Utrecht, Nederländerna, bosatt i Brösarp.

Hemsida: www.gertgermeraad.eu

E-post: info@gertgermeraad.eu

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Ordinarie öppettider i konsthallen t o m den 10 december:
Tisdag–torsdag 12.00–20.00
Fredag–söndag 11.00–17.00
Måndag stängt (utom vid seminarier)

Filmen "LYUBOV - kärlek på ryska" visas tisdag–torsdag 12.30, 15.30 och 18.00, fredag–lördag kl 12.30 och 15.00 och söndag kl 13.00
Biobiljetter kan köpas i kassan på Liljevalchs eller på www.tickster.com

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs