Vårsalongen 2016

12 februari10 april 2016

Titel 64. Big Head
Teknik Juteväv, hönsnät, lim
Konstnär Gert Germeraad

Big Head är ny för mig. Både i storlek, teknik, material och uttryck. Under många år har jag jobbat med serier av porträtt i lera. Porträtt som handlar om människans sårbarhet – porträtt av människor som har blivit utsatta för förnedring, diskriminering eller våld på grund av deras utseende eller identitet.
Genom realistiskt avbildande porträtt berättar jag deras historier i ett försök att återskapa deras värdighet. Exempelvis har jag gjort en serie om polska migranter som under andra världskriget häktades av Gestapo i Wien för att de ansågs "arbetsskygga" och en annan serie som jag baserade på foton ur arkiven på det f.d. svenska institutet för rasbiologi i Uppsala.

För Big Head har jag använt mig av mindre studier gjorda i lera, baserade på bilder av krigsoffer från första världskriget. Dessa män blev allvarligt skadade i det som man kan se som den viktigaste, vitalaste och mest synliga delen av deras identitet, den delen som visas mest för omvärlden och som är svårast att dölja: ansiktet.
Deras utseenden är gravt deformerade, ibland utplånade. Såren är så djupa att man inte längre kan få en tydlig bild av bärarens identitet. Vi kan inte längre se ett ansikte, utan vi ser såren; ansiktet har förvandlats till rått kött. Kött som påminner oss om vår egen sårbarhet och död. Saker som vi helst inte vill bli påminda om. Vi vänder våra blickar och fortsätter med våra egna liv. 

Född 1959 i Utrecht, Nederländerna, bosatt i Brösarp.

Hemsida: www.gertgermeraad.eu

E-post: info@gertgermeraad.eu

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning. 27 april kl. 11.00 öppnar utställningen med Petra Gipp. Öppet tisdag–söndag kl 11.00–17.00 till och med 13 maj. Måndagar samt 1 maj stängt. Fri entré.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs