Vårsalongen 2016

12 februari10 april 2016

Titel 13. Berta Wilhelmsons villa - Mitt liv i miniatyr
Teknik Trä, läder, indigo på rispapper, bokbinderi
Konstnär Hedvig Bergman

Genom verken "Du lär mig att bli fri" och "Berta Wilhelmsons villa – Mitt liv i miniatyr" vill jag belysa hur kläder och mode har reflekterat människors liv både personligt och strukturellt på ett sätt som jag betraktar som poetiskt och politiskt, förtryckande och autonomt på samma gång.

Materiella ting vi bär på oss och med oss kan fungera som både projektionsyta och kanal för våra minnen och vår historia. Tingen blir historiebärande. Det är en implicit kommunikation som kräver uppmärksamhet och tid för att bli förstådd; lager av historia, symboliska värden och berättelser som väntar på att bli tolkade.

“Berta Wilhelmsons villa – Mitt liv i miniatyr” rymmer en villa i miniatyr, vars original finns på svenska västkusten. Villan lät konstnärsparet Berta och Carl Wilhelmson bygga, inspirerade av japansk arkitektur, och den blev sedan uppkallad efter mannen i äktenskapet – Carl Wilhelmsons villa.
Villan i mitt verk är gjort av samma material som originalet, bland annat furu, tjära, Falu rödfärg och indigo på rispapper. Miniatyrvillan framträder då sulan öppnas, är den stängd verkar den vara en solid platåsula. Boken intill villan är en miniatyr av boken ”Mitt liv i miniatyr” som är skriven av Berta Wilhelmson 1944. Mitt verk är en hyllning till henne.

Född 1988. Bosatt i Stockholm.
Hemsida: www.hedvigbergman.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning. 27 april kl. 11.00 öppnar utställningen med Petra Gipp. Öppet tisdag–söndag kl 11.00–17.00 till och med 13 maj. Fri entré.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs