Vårsalongen 2016

12 februari10 april 2016

Titel 156. Jonas Falck - en avvisad upptäcktsresandes iakttagelser: Fladdermus
Teknik Akvarellerad teckning
Konstnär Ida Rödén

I mitt konstnärskap använder jag en form av iscensatt verklighet där jag i fotografi, teckning och text utforskar hur gränser kan utvidgas, återskapas, eller helt raderas. Sanning är här ett meningslöst koncept. Du ska förvänta dig att bli vilseledd. Ändå undrar du snart: men har det hänt? Lägg då på minnet att sanningar är till för dem som ser livet alltför enkelspårigt.

Så lär du känna Jonas Falck, huvudpersonen i teckningsserien du har framför dig. De färglagda teckningarna ingår i ett projekt centrerat kring en exkursion genomförd i slutet av 1700-talet. I vetenskapliga journaler hade Falck informerats om ett meteoritnedslag vid Kultsjön och driven av sitt starka naturintresse genomförde han sin resa för att se om djurlivet kunde ha påverkats. 

Om hans liv och gärningar finns det annars inte mycket bevarat. Han tycks ha varit en egenartad man med svaga nerver. I brev skrivna till Carl von Linné får vi dock en viss inblick i hans passion och livsönskan. Här framgår att Falck själv ansåg sig tillhöra skaran av Linnés lärjungar, något som Linné dock aldrig bekräftade. Sannolikt förblev breven obesvarade. Det är inte otroligt att den store botanikern tolkade honom som smått sinnesförvirrad. De teorier som framlades var häpnadsväckande, närmast absurda.

Kanhända är Jonas Falck uppdiktad. Men hans liv och teorier har blivit en del av min verklighet och den verkligheten är alltför fantastisk för att inte dela vidare.

Född 1981 i Härnösand, verksam i Stockholm.
Hemsida: www.idaroden.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning. 27 april kl. 11.00 öppnar utställningen med Petra Gipp. Öppet tisdag–söndag kl 11.00–17.00 till och med 13 maj. Måndagar samt 1 maj stängt. Fri entré.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs