Vårsalongen 2016

12 februari10 april

Titel 156. Jonas Falck - en avvisad upptäcktsresandes iakttagelser: Fladdermus
Teknik Akvarellerad teckning
Konstnär Ida Rödén

I mitt konstnärskap använder jag en form av iscensatt verklighet där jag i fotografi, teckning och text utforskar hur gränser kan utvidgas, återskapas, eller helt raderas. Sanning är här ett meningslöst koncept. Du ska förvänta dig att bli vilseledd. Ändå undrar du snart: men har det hänt? Lägg då på minnet att sanningar är till för dem som ser livet alltför enkelspårigt.

Så lär du känna Jonas Falck, huvudpersonen i teckningsserien du har framför dig. De färglagda teckningarna ingår i ett projekt centrerat kring en exkursion genomförd i slutet av 1700-talet. I vetenskapliga journaler hade Falck informerats om ett meteoritnedslag vid Kultsjön och driven av sitt starka naturintresse genomförde han sin resa för att se om djurlivet kunde ha påverkats. 

Om hans liv och gärningar finns det annars inte mycket bevarat. Han tycks ha varit en egenartad man med svaga nerver. I brev skrivna till Carl von Linné får vi dock en viss inblick i hans passion och livsönskan. Här framgår att Falck själv ansåg sig tillhöra skaran av Linnés lärjungar, något som Linné dock aldrig bekräftade. Sannolikt förblev breven obesvarade. Det är inte otroligt att den store botanikern tolkade honom som smått sinnesförvirrad. De teorier som framlades var häpnadsväckande, närmast absurda.

Kanhända är Jonas Falck uppdiktad. Men hans liv och teorier har blivit en del av min verklighet och den verkligheten är alltför fantastisk för att inte dela vidare.

Född 1981 i Härnösand, verksam i Stockholm.
Hemsida: www.idaroden.com

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs har stängt för renovering och grundförstärkning. Administrationen finns under tiden på Nybrokajen 2.

Vårsalongen 2017 hålls i City, på Malmskillnadsgatan 32, och öppnar onsdagen den 11 januari. Öppettiderna då blir måndag–torsdag kl 12–20 och fredag–söndag kl 11–17.

» Utförlig besöksinfo

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs