Vårsalongen 2016

12 februari10 april 2016

Titel 171. Anteckning 2
Teknik Tusch på behandlat papper
Konstnär Ingvar Staffans

Själv ser jag en koppling till dadaismen på så sätt att det undermedvetna får stort spelrum i dessa bilder. Det finns något som heter automatisk skrift och som var ett av dadaismens uttryckssätt. Konstnären/författaren/mediet överlämnade sig till en högre makt, kanske en ande eller död person som fick möjlighet att uttycka ett budskap på detta sätt. Viktigt var att att koppla bort intellektet, att släppa alla hämningar, att överlämna sig till en högre dimension, att bli ett redskap för en högre makt.

OK - mitt syfte är inte att kopiera en metod som redan finns och att påstå att mina bilder handlar om automatisk skrift. Jag är en stor del av tiden fullt medveten om vad jag håller på med, skriver det som faller mig in, har inga invävda budskap, tycker om att blanda högt och lågt. Om jag hör någon säga något kanske jag skriver in det, det kan vara nåt fragment från radion eller också är det ingenting - tecken utan språklig (eller annan) betydelse. Kanske tänker jag på hur bilden ska utformas grafiskt - viktigt har varit att skriva över kanten - men ibland står jag bara där och tänker på vad det nu kan vara. En slags stillhet, tystnad.

Född 1947, bor i Uppsala.

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning. 27 april kl. 11.00 öppnar utställningen med Petra Gipp. Öppet tisdag–söndag kl 11.00–17.00 till och med 13 maj. Måndagar samt 1 maj stängt. Fri entré.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs