Vårsalongen 2016

12 februari10 april 2016

Titel 134. Vinterfält
Teknik Torrnålsgravyr
Konstnär Lars Nyberg

Avstånd, dis, nysnö.
En tunn horisontlinje – svindlande avstånd.
Det är meditativt stillsamt med stora slättland – något lockande… vad finns, vad väntar långt där borta ?

När jag gick på gymnasiet i Örebro i mitten av 1970-talet började jag arbeta med torrnål. Norr om staden fanns det vidsträckta fält, ett slättland korsat av smala vägar och långt borta de hemlighetsfulla Kilsbergen – de ”Blå Bergen” som jag kunde se ibland. Långt borta i diset.
Det var en stark upplevelse att gå de vägarna när det nyss hade snöat och skymningen sakta kom. Jag försökte teckna, komma ihåg landskapet. Både då och senare under årens gång har jag försökt fånga minnet – teckna det landskapet.

Rembrandts små plåtar med holländska slättlandskap är underbara – som enkla visor. Små plåtar med oändliga landskap.
Inspirerad/berörd av klassiskt kinesiskt tuschmåleri och träsnitt har jag varit länge. Hur viktiga de ”tomma” ytorna är. Enkelheten – vilan. Kraften i det ”tomma”.
Torrnål är ju en mycket enkel och direkt teknik – att teckna med den vassa nålen i en spegelblank kopparplåt, att knappt röra plåten med nålen skapar också en tunn, tunn linje.

Själva himlen, grådiset  i ”Vinterfält” är en tryckton – jag lämnar alltså en tunn färghinna när jag torkar av kopparplåten med min hand.
Jag har alltså inte repat – bearbetat plåten där. Bara rört plåten med handen.

Född 1956, bosatt i Skinnskatteberg.
E-post: nyb_art@hotmail.com


Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning. 27 april kl. 11.00 öppnar utställningen med Petra Gipp. Öppet tisdag–söndag kl 11.00–17.00 till och med 13 maj. Måndagar samt 1 maj stängt. Fri entré.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs