Vårsalongen 2016

12 februari10 april 2016

Titel 10. Bostad II
Teknik Collografi
Konstnär Lena Augustinsson

Intryck och motiv hämtar jag i regel i naturens landskap där allt det som inspirerar och stimulerar finns: färger, ljus och former, som kan bli både naturalistiskt och abstrakt. Kameran är ofta närvarande och fotografierna är alltsomoftast ett avstamp i skapandeprocessen.

Collografi är en för mig nyvunnen teknik där staden ofta får en framskjutande plats. I stadens landskap finns också allt det som man kan hitta i naturen: ljuset, formerna och färgerna. Det är ofta i byggnader där människor lever sina liv, som fångar mitt intresse och som inspirerar mig till collografiska tryck.

Den där ibland bistra och kärva stämningen som jag kan hitta i staden, slår på något sätt an strängar. I storstaden kan jag hitta stadsbilder där imaginärt övergivna och ödsliga hus trängs. Tjuskraften är att färdigställa grundplåten till ett tryck och sedan prova färgernas möjligheter att ge en bättre version - kanske den sanna - av verklighetens slitna och ibland lite ruffiga hus. Det jag vill förmedla är ett slags kargt behag. Vid tryckpressen blir resultatet både förväntat och till en del oförutsägbart.

Född 1952, bosatt i Eskilstuna.
Hemsida: www.lenaaugustinsson.se

Utställningar & Evenemang

Liljevalchs öppettider

Liljevalchs håller stängt för omhängning. 27 april kl. 11.00 öppnar utställningen med Petra Gipp. Öppet tisdag–söndag kl 11.00–17.00 till och med 13 maj. Fri entré.

Öppet under Lerin-utställningen 18 maj–9 september:
Måndag–torsdag 10.00–18.00
Fredag till söndag 11.00–17.00.
Stängt midsommarhelgen fredag 22–söndag 24 juni.
Entré 80 kr, under 18 år gratis. Måndagar fri entré för alla.

Om Liljevalchs

Välkommen till Liljevalchs – Stockholms vackraste utställningsmiljö! Här visar vi konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

» Läs mer om Liljevalchs